< Nazaj na seznam novic

Pavšalna obdavčitev

Datum: 17.12.2012

Po novem letu boste podjetja in podjetniki, ki nimate več kot 50.000 EUR letnih prihodkov, lahko obdavčeni po pavšalu. S tem vam ne bo treba to dokumentirati kot dejanskih stroškov, ampak se vam bo 70% prihodkov priznalo kot normirani strošek, na razliko 30% od prihodkov pa se vam bo obračunal 20% davek.

 

Primer: Podjetniki, ki bo leta 2013 imel 50.000 prihodkov, bo po pavšalni obdavčitvi na 15.000 EUR davčne osnove plačal letno 3.000 EUR dohodnine.

 

Komu se splača biti pavšalno obdavčen in komu ne?
Načeloma bodo največ od pavšalne obdavčitve imeli poslovni svetovalci, finančniki, kreativci, tisti, ki prodajajo svoje znanje in intelektualne storitve, saj imajo zelo malo dejanskih stroškov. Po drugi strani pa bo takšna obdavčitev redko koristila malim proizvodnim, trgovskim podjetjem, frizerjem, avtomehanikom, prevoznikom, gostincem… Upoštevati je namreč treba tudi, da pri pavšalni obdavčitvi odpadejo vse davčne olajšave in tako ne moremo zbijati davčne osnove. Kljub temu, da pri pavšalni obdavčitvi ni potrebno voditi poslovnih knjig, pa je še vedno potrebno voditi DDV evidence, plače, socialne prispevke. Tako je po mnenju številnih ta sklep o pavšalni obdavčitvi muha enodnevnica.

Svojo odločitev ugotavljanje davčne osnove po pavšalni obdavčitvi lahko podjetniki in podjetja priglasite na DURSU najpozneje do 31. marca tekočega leta, torej leta, za katero želite biti pavšalno obdavčeni.