< Nazaj na seznam novic

Določene spremembe pri DDV-ju po 01.01.2013

Datum: 13.12.2012

Skrajni rok za izdajo računov je predpisan za primere opravljanja dobav blaga v drugo državo članico Unije ter pri opravljanju storitev, za katere je DDV dolžan plačati prejemnik storitev v drugi državi članici Unije. V teh primerih je skrajni rok za izdajo računa 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem nastane obdavčljivi dogodek (dobava).

 

Uvedena je enakovredna obravnava papirnih in elektronskih računov, s čimer se odpravljajo ovire za elektronsko izdajanje računov. Davčnim zavezancem pa se pri tem nalagajo dodatna dokazna bremena. Vsak davčni zavezanec mora zagotoviti pristnost izvora, celovitost vsebine in čitljivost računa.

 

Spremembe so minimalne. Določeno je, da mora davčni zavezanec račune hraniti v izvirni obliki, v kateri so bili računi poslani. To pomeni, da se za papirne račune zahteva hramba v papirni obliki, za elektronske račune pa hramba v elektronski obliki. V primeru, da se računi hranijo v elektronski obliki, se zahteva, da se tudi podatki, ki jamčijo pristnost izvora, celovitost vsebine in čitljivost računa prav tako shranijo z elektronskimi sredstvi.